Найбільш шкідливі речовини в косметиці

Найбільш шкідливі речовини в косметиці

За рік в організм жінки потрапляє в середньому більше двох кілограмів кремів, помад, блисків і інших засобів для краси. Щоб бути впевненим у корисності застосування косметики, уважно вивчіть склад.

Текст: Олена Леммерман · 22 січня 2018

Експерти кажуть, що абсолютно натуральних засобів для краси промислового виробництва не буває – емульгатори, консерванти, барвники та інше допомагають змішувати між собою інгредієнти, збільшити термін зберігання, надати товару приємний зовнішній вигляд і аромат. Як альтернатива промислового виробництва – домашня натуральна косметика. Але такого ефекту, який забезпечують засоби, вироблені після багаторічних наукомістких досліджень, теж не чекайте. Правда, цінник на елітну косметику буде не маленький. А бюджетні засоби часто грішать компонентами, які не те щоб принести користь, але навіть завдають шкоди здоров’ю і красі. Хімічних добавок багато, зупинимося на деяких.

парабени

На етикетці: methylparaben, propylparaben, butylparaben.

Складні ефіри пара-гідроксибензойної кислоти (скорочено парабени) дуже популярні як консервант і антисептик в косметичній, фармацевтичній і харчовій промисловості через низьку вартості і високої ефективності. Його натуральний аналог не витримує конкуренції. Тому в недорогий косметиці (шампунях, кремах, пінках, помадах) часто-густо в складі є синтетичний замінник – парабени.

Чим він небезпечний? Канцероген: парабени високої концентрації були виявлені в ракової пухлини грудей, але прямого зв’язку між використанням косметики і раком вчені не виявили. Тому питання про те, чи може впливати наявність парабенів на виникнення онкології, залишається відритим. А ось алергію викликати може. І краще не користуватися косметикою з наявністю парабенів при прямих сонячних променях – це викликає старіння шкірного покриву.

триклозан

На етикетці: Triclosan.

Входить до складу більшості антибактеріальних і протигрибкових засобів: мила, гелів, зубної пасти, ополіскувачів для порожнини рота, дезодорантів і серветок для гігієни. У триклозану цікава історія: після того, як це органічна сполука вперше синтезували в 1965 році, його почали активно використовувати в США як пестицид – для боротьби з хворобами рослин. Потім хімічний елемент розширив свій вплив – став незамінний в стоматології, косметичної та хімічних галузях (додають в миючі та чистячі засоби). І все б нічого, але в тій же Америці раптом заборонили використовувати триклозан в споживчих товарах через сильний шкоди організму.

Чим він небезпечний? Негативно впливає на ендокринну і репродуктивну системи; крім проблем з гормонами зачіпає роботу нирок, печінки, легенів. Загалом, дуже токсична речовина.

фталати

На етикетці: diethyl phthalate, di-n-butyl phthalate.

Один з найбільш токсичних інгредієнтів, інформація про який не завжди присутній на етикетці. Хоча в багатьох країнах фталева кислота заборонена для косметичних потреб. Найчастіше додають в декоративні засоби: тіні, рум’яна, лаки для нігтів.

чим небезпечні? Викликають порушення в роботі ендокринної системи, можуть викликати генетичні порушення внутрішньоутробного розвитку, тому заборонені для використання вагітними, послаблюють дію тестостерону (чоловічого статевого гормону). Так як на етикетці можуть маскуватися під виглядом Parfum, то краще купувати засіб без фталатів або без ароматизаторів.

Найбільш шкідливі речовини в косметиці

Содиум лаурилсульфат

На етикетці: Sodium Lauryl Sulfate, SLS.

Без цієї хімічної речовини, яке ще називають ПАР (поверхнево-активна), не обходиться жодне миючий засіб: гелі, шампуні, піни, засоби для зняття макіяжу. Речовина отримують з кокосового масла, що дає деяким виробникам маневри для хитрості – пишуть на етикетці, що вироблено з кокосового горіха, натуральне. Проте одне з найшкідливіших з’єднань, здатних завдати реальної шкоди організму.

Чим він небезпечний? Легко проникає в тканини, здатний затримуватися в клітинах печінки, серця. На шкірі після очищення залишається плівка, що викликає роздратування, атопічний дерматит, екземи. Після застосування шампунів з SLS сприяє появі лупи, свербіння. Волосся стає суші, слабшають, січеться, випадають. Після застосування зубної пасти є ймовірність розвитку стоматиту. Якщо замінити засіб з SLS немає можливості, то рекомендується його ретельно змивати з шкіри великою кількістю проточної води.

Формалін або формальдегід

На етикетці: Formaldehyde, Diazolidinyl Urea, DMDM ​​Hydantoin.

Найчастіше він міститься в гігієнічних (мило, шампуні, кондиціонери, піни, креми, лосьйони) або в антисептичних засобах. Але може входити до складу лаків для нігтів і туші для вій. Формальдегід – це безбарвний газ з різким запахом, що володіє високою токсичністю, але з сильну бактерицидну дію. Розчин формальдегіду – формалін – до того ж хороший консервант. У виробництві косметики в строго зафіксованої дозуванні використовуються формальдегід в НЕ чистому вигляді, а хімічні речовини (релізери), що містять молекули формальдегіду. Якщо не зберігати косметику в темному шафі, то під дією світла релізери почнуть виділяти формальдегід, збільшуючи його концентрацію.

Чим він небезпечний? В Японії і Швеції формальдегід офіційно заборонений до використання в косметиці. У деяких країнах він допустимо в косметиці, яка не залишається на шкірі. У Росії законодавчих обмежень на використання цієї хімічної речовини немає. Засоби з формальдегідом теоретично можуть викликати подразнення слизової, алергію, дерматит, бронхіальну астму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code