Мирт звичайний – застосування в народній медицині і косметології

Мирт звичайний - застосування в народній медицині і косметології

Багато хто навіть і не підозрюють, що мають на своїй ділянці унікальний засіб від багатьох захворювань і це мирт звичайний. Використовують його в народній медицині і косметології, щоб впоратися з різними проблемами. Застосовують, як частини рослини, як і ефірне масло.

Мирт звичайний – що це?

Ця рослина є вічнозеленим і деревним чагарником або низькорослим деревом. Його можна вирощувати не тільки на вулиці, але і в домашніх умовах. Мирт – це пахуче рослина, яке має супротивні шкірясті листя темно-зеленого кольору з полірованою поверхнею. Квіти у нього поодинокі або численні, зібрані в короткі кисті. Міститься в рослині ефірна олія використовується в ароматерапії, парфумерії та медицині. У давнину вінок мирта був одним з головних прикрас нареченої.

Чим корисний мирт?

Завдяки проведеним дослідженням вченим вдалося довести наявність численних корисних властивостей:

  1. Користь мирта для організму полягає в наявності бактерицидного, в’яжучого і протипухлинної дії. Рослина добре загоює рани, бореться з токсинами і запаленнями, а ще зменшує хворобливі відчуття.
  2. Перешкоджає потовиділенню і надає кровоспинну дію.
  3. Позитивно позначається на діяльності серця, так поліпшується робота органу, усуваються серцеві перебої і так далі.
  4. Мирт звичайний ефективний при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, наприклад, при гастриті і коліті.
  5. При зовнішньому застосуванні рослина надає ранозагоювальну і тонізуючу дію, тому воно ефективно при дерматитах, псоріазі, лишаях, мозолях і інших подібних проблемах.
  6. Сприяє тонізації м’язової тканини.
  7. Мирт, корисні властивості якого підтверджені вченими, має болезаспокійливу дію, тому його рекомендується застосовувати при головних болях.
  8. Сприятливо діє на зір, допомагаючи справлятися з катарактою та іншими очними проблемами.
  9. Добре впливає на функціонування нервової системи і стимулює розумову діяльність.

Мирт – застосування в народній медицині

Для позбавлення від багатьох хвороб використовують листя, квіти, плоди і не задерев’янілі гілки. У свіжому вигляді сировину застосовують для приготування ефірного масла, а в сухому – для настоїв і відваром. Використовують мирт в народній медицині з давніх часів, а після досліджень рослина стали застосовувати і в тпопорадиційній медицині. Його включають до складу різних мазей, порошків і інших лікарських засобів. Плоди використовуються для приготування лікувального вина. Навіть маючи в своєму будинку горщик з миртом, можна очистити повітря в приміщенні.

Мирт від кашлю

Народні засоби, що включають мирт, допомагають зменшити напади кашлю, прибирають запалення і знищують бактерії. Варто виділити сильне відхаркувальну дію. Полегшення можна відчути вже після першого вживання.

  1. Якщо цікавить, як правильно заварити мирт, тоді підготуйте 1 л окропу і відправте в нього 100 г сухого листя і 30 г соснових бруньок. Після закипання варіть протягом 15 хв. Зніміть з плити і настоюйте добу в теплому місці. Коли вказаний час пройде, додайте в відвар цукровий пісок і цедру апельсина за смаком. Знову поставте засіб на плиту і прокип’ятіть ще 15 хв., Помішуючи. Чи залишиться процідити і перелити сироп в скляну ємність. Пити потрібно по ковтку до восьми разів на день. Зберігайте ліки в прохолодному місці.
  2. Щоб вийшла лікувальна настоянка мирта, візьміть 1 ст. ложку подрібненого сухого листя і відправте їх в ємність з темного скла. Залийте 1 ст. горілки або використовуйте 70% спирт. Тривалість настоювання – тиждень, а помістити ємність слід в шафу подалі від сонця. Після того, як відведений час закінчиться, процідіть настоянку і відіжміть сировину. Полоскати горло потрібно до п’яти разів на день, додаючи в 1/3 ст. теплої води п’ять крапель настоянки.

Мирт – косметологія

Ароматичне масло застосовується в косметичних цілях, і воно відоме тим, що надає величезну користь, впливаючи на клітинному рівні, завдяки чому відбувається більш інтенсивне живлення і зволоження. Рослина мирт відновлює місцевий імунітет епідермісу, що захищає від негативного впливу вітру, сонця і так далі. Ефірна олія добре бореться із запальними процесами і має антиоксидантну дію. Позитивно позначається на стані волосся, зміцнюючи фолікули і покращуючи структуру волосинок.

Мирт для волосся

Щоб зробити локони здоровими і впоратися з існуючими проблемами, необхідно знати, як правильно використовувати масло мирта для волосся.

  1. Найпростіший спосіб застосування має на увазі додавання декількох крапель в звичайний шампунь або маску.
  2. Справитися з лупою можна за допомогою простої маски, для якої змішайте 50 г кефіру, жовток і 0,5 ч. Ложки масла мирта звичайного. Однорідну масу нанесіть на півгодини, оберніть зверху плівкою і рушником.
Мирт звичайний - застосування в народній медицині і косметології

Мирт для особи

Використовувати рослина можна в різних рецептах, які допомагають впоратися з шкірними проблемами і до найпопулярніших варіантів відносять такі засоби:

  1. Візьміть жменю свіжого листя і залийте їх 300 мл окропу. Наполягайте до охолодження і розлийте настій у форми для льоду. Протирайте ним обличчя щоранку.
  2. Справитися з висипаннями і болючими вуграми можна за допомогою такого засобу: змішайте 2 ч. Ложки масла кісточок виногпораду з краплею зародків пшениці, а ще додайте масло мирта в кількості семи крапель. Змащуйте таким засобом проблемні місця. Змивайте залишки, використовуючи лосьйон, для якого змішайте 50 мл рожевої води і п’ять крапель ефіру мирта.

Мирт – ароматерапія

Ефірне масло отримують не з деревини, а з пагонів разом з листям, які подрібнюють, а потім, піддають дистиляції паром. Трава мирт використовується для отримання рідкого злегка помаранчевого масла. Аромат ефіру трохи гіркуватий, схожий з евкаліптом і кипарисом. Варто відзначити, що миртове масло відмінно поєднується з іншими маслами і має багато корисних властивостей:

  1. Впливає на діяльність нервової системи, допомагаючи заспокоїтися в стресовій ситуації, впоратися з втомою, депресією і безсонням. Мирт звичайний є активним афродизіаком.
  2. Є ефективним антисептичним засобом і швидко справляється з бактеріями, тому за дією мирт порівнюють з медичними антибіотиками.
  3. Добре справляється з інфекціями дихальних шляхів, тому можна використовувати для інгаляцій.
  4. Для проведення масажів в крем додають масло, враховуючи, що на 15 г має припадати 4-6 крапель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code