Кардамон – пряність на вашому столі

Кардамон - пряність на вашому столі

Кардамон – вічнозелена рослина, що досягає у висоту 4 метрів. Виростає в тропіках, цвіте круглий рік. Його плоди – витягнуті щільні коробочки, наповнені насінням, є однією з найбільш популярних смакових приправ. За обсягами продажів кардамон поступається з прянощів тільки чорному перцю.

Які корисні властивості кардамону

Кардамон володіє таким приємним, специфічним, багатогранним смаком і ароматом, що по праву носить почесне неофіційне звання «королівська пряність». Однак ця приправа дуже цінується не тільки з кулінарної, але і з лікувальною точки зору.

Кардамонови масло містить такі біологічно активні речовини, як борнеол, терпинеол, лімонен, і їх складні ефіри. Насіння кардамону багаті ефірними маслами. Крім того, в цій прянощі багато вітамінів групи В і необхідних людині мікроелементів: кальцію, фосфору, цинку, заліза, магнію.

Ще лікарі Стародавньої Індії та Стародавнього Китаю відзначали, що вживання кардамону в їжу благотворно позначається на травленні, покращує роботу шлунка і селезінки. Вони також вважали, що кардамон має заспокійливу дію, просвітлює розум.

У IV столітті до н.е. ця пряність вперше була описана в європейських письмових джерелах. Про неї згадував древній грек Теофраст. Згодом про кардамон писав знаменитий римський вчений і літератор Пліній Старший. Греки і римляни також використовували кардамон для поліпшення травлення, а крім того, застосовували його насіння при лікуванні кашлю і головного болю.

В середні віки кардамон продавали в аптеках під виглядом дуже ефективного зілля від багатьох хвороб. До того ж його використовували і в кулінарних цілях. У багатьох європейських країнах кардамон був найдорожчою пряністю, випередивши за вартістю навіть чорний перець.

Для того щоб повною мірою оцінити цей факт, потрібно знати, що дуже багатої людини в середньовічній Європі нерідко називали «мішком перцю»

Цілющі властивості кардамону використовуються і в сучасній медицині. Він не тільки нормалізує роботу травної системи, але і допомагає лікуванню від таких захворювань, як астма, бронхіт. Також пряність зміцнює нервову систему. Кардамон має загальнозміцнюючу дію, допомагає при болях в горлі, сприяє очищенню організму від токсинів і шлаків. Масло кардамону входить до складу деяких препаратів, рекомендованих жінкам, у яких важко протікає ПМС. Також це масло пом’якшує печію, зменшує метеоризм.

Застосування кардамону в кулінарії і парфумерії

Ці прянощі виростає в багатьох регіонах Землі. Найбільш поширений кардамон в Індії. Також його збирають на острові Шрі-Ланка, в Індонезії, на південному сході Китаю, у В’єтнамі, в деяких тропічних регіонах Африки, Центральної Америки і Південної Америки. Цвіте кардамон цілий рік, збір плодів головним чином відбувається в жовтні-грудні.

У кулінарії використовуються два основних види кардамону: зелений і чорний. Зелений кардамон володіє настільки сильним і специфічним ароматом, що застосовувати його можна лише дуже акуратно, в крихітних кількостях. Аромат і смак чорного кардамону набагато м’якше, делікатніше, тому він використовується в великих кількостях.

Кардамон - пряність на вашому столі

Тпопорадиційно найбільше використовують кардамон в кулінарії азіатських країн. Цю пряність широко застосовують для облагороджування смаку багатьох страви і напоїв, перш за все кави. Додавання навіть найменшої кількості кардамону вигідно підкреслює смак і аромат кави, одночасно пом’якшуючи негативний вплив кофеїну на організм. У Китаї ж прийнято додавати кардамон в чай.

Зелений кардамон додають в гарячі страви буквально за лічені хвилини до припинення теплової обробки. Чорний же кардамон, навпаки, повністю розкриває свій смак і аромат лише при досить тривалому нагріванні.

У кулінарії європейських країн кардамон також застосовується, хоч і набагато рідше, чим на Сході. Наприклад, французи додають його в деякі лікери. У Німеччині, Скандинавії та Росії кардамон використовують при виготовленні деяких видів випічки.

Слід зазначити, що саме запрошені кухарі з Німеччини принесли в Росію тпопорадицію додавати кардамон в тісто для пасок

При всіх безперечних перевагах кардамону необхідно пам’ятати, що він має протипоказання. Його не слід вживати людям, що страждають виразковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Крім того, відзначені випадки індивідуальної непереносимості кардамону, коли виникала сильна алергічна реакція. Нарешті, з великою обережністю цю пряність слід вживати вагітним і годуючим жінкам.

Завдяки сильному специфічного і приємному аромату кардамон здавна полюбився парфумерам різних країн. Кардамонови масло, що отримується методом дистиляції з водяною парою, входить до складу дорогого мила і духів.

Масло кардамону використовується і в косметології. Воно сприяє очищенню шкіри, активізує регенерацію клітин. З цього масла також можна приготувати антицелюлітний скраб. Для цього 8-10 крапель олії кардамону змішують з 50 г оливкової олії, додають 2 столові ложки морської солі. Отриманий засіб наносять на проблемну ділянку шкіри і масажують до легкого почервоніння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code